Uppdaterad:

Betalning vid e-handel

Grundläggande rekommendationer till e-handelsföretag

  • Erbjud trygga betalningslösningar så handlar kunderna mer

  • Enklare betalningslösningar ökar försäljningen. Komplicerade betalningslösningar gör att kunderna avstår från köp

  • Efterskottsbetalning via faktura är bra att erbjuda

  • Säkra kreditrisken på kunderna

  • Välj betalningslösning utifrån vilket land som avses

Vanliga betalningslösningar vid gränsöverskridande e-handel

Det finns olika sätt att ta betalt vid e-handel. Det är viktigt att erbjuda sina kunder flera olika betalningslösningar så kunden kan välja det som passar bäst. För att se vilka betalningslösningar som är populärast vid e-handel på en viss marknad, gå in i Business Swedens E-handelsguide under rubriken Landinformation och klicka på specifikt land.

De vanligaste betalningsvillkoren för Ehandel är

Fakturabetalning

Kunden kan betala för sina varor i efterskott via faktura. Ibland kan kunden även välja att delbetala köpet i efterskott. Genom att betala i efterskott kan kunden vara säker på att han/hon betalar för den varan som beställts. Det finns även möjlighet för säljande företag att säkra sina kundfordringar.

Direktbetalning via bank

Att betala med direktbetalningar via internet är både enkelt och tryggt. Kunden dirigeras om till sin banks hemsida och utför köpet och beloppet dras från kundens bankkonto. Direktbetalning är en säker betalning genom att kommunikationen är krypterad och att kortnumret inte exponeras på internet. För att kunna erbjuda direktbetalning via bank krävs det dock att säljande företag öppnar ett lokalt bankkonto hos den aktuella banken i utlandet.

Kortbetalning

Kortbetalning är en vanlig betalningslösning vid e-handel. Betalning kan ske med bankkort, betalkort eller kreditkort. På ett bankkort dras pengarna direkt från bankkontot. På ett betalkort betalas allt via en faktura månadsvis, oftast utan ränta. Till ett kreditkort kopplas en kredit som kan betalas av under flera månader oftast med ränta.

Postförskott

Postförskott (Cash on Delivery)En möjlighet för kunden att betala för varan i samband med att han/hon tar emot den. Kunden erlägger betalning till postkontoret (eller till ombud) och får därefter tillgång till varan. Kunden slipper riskera att en betald vara inte levereras. Postförskott är inte lika vanligt i övriga Europa som i Sverige.

Betalning via betalningsförmedlingstjänster på Internet t ex PayPal

PayPal är en av flera betalningsförmedlingstjänster på Internet och används av många väletablerade e-handelsföretag. Att betala via PayPal går enkelt och snabbt. Betalning sker med ett par knapptryckningar och pengar överförs omgående till säljarens PayPal konto. Kunden behöver inte lämna ut någon ekonomisk information.

Escrow

Escrow.com är en depositionstjänst där Escrow.com fungerar som en mellanhand. Köpare och säljare kommer överens om villkoren. Köparen betalar köpesumman till Escrow.com. Säljaren får bekräftelse att betalning har erlagts till Escrow.com och skickar varan direkt till kunden som kan inspektera varan och meddelar sedan Escrow.com att betalningen kan överföras till säljaren. Depositionstjänster är lämpliga vid försäljning av dyra objekt.

Vid behov av mer djupgående information om utlandsbetalningar och utlandstransaktioner, rekommenderar vi kontakt med er bank. Mer information finns även att hitta i Business Swedens Skeppningshandbok.