Uppdaterad:

Skeppningshandboken

Prenumerera för full tillgång till Skeppningshandboken.

Logga in Prenumerera

Står ditt företag inför en internationell expansion eller är ni verksamma på flera utländska marknader? Oavsett så är det viktigt att förstå de exporttekniska frågorna så som importregleringar, tullförhållanden, vilka dokument som krävs, lämpliga betalningsformer, finansieringsmöjligheter med mera. I Skeppningshandboken finner du dels uppgifter om allmänna exportregler, dels specifik landinformation om bestämmelser för export till cirka 190 länder. Du finner också information om lämpliga betalningsformer och inkassorutiner i över 60 länder.

Genom att ta del av den specifika landinformationen i Skeppningshandboken blir exporthanteringen både enklare och säkrare. Här finner du information om vilka dokument som krävs vid export, hur dokumenten ska formuleras, vilka uppgifter som måste finnas och om de behöver legaliseras. Du kan även läsa om du måste märka en vara på ett särskilt sätt eller om mottagarlandet kräver att du måste certifiera varan. Vi rekommenderar även lämpliga betalningsvillkor och informerar om eventuella valutaregleringar och tillgång till kreditinformation.

Företag bör minimerar risken för otrevliga överraskningar, till exempel att varorna fastnar i den utländska tullen eller att betalningen blir försenad eller helt uteblir.

vanliga-misstag-export.png

För att se hur Skeppningshandboken är upplagd kan du se exempel:
Norge (utdrag i pdf)
Kina, betalningar (utdrag i pdf)

Med Skeppningshandboken har du all information samlad på ett ställe! Pris för en helårsprenumeration är 4 900 kronor (plus moms).

"Skeppningshandboken - ett måste för alla exportörer"

”Jag upplever att Business Sweden är en objektiv och kompetent samarbetspartner inom exportområdet. Så jag litar verkligen på den information som jag får härifrån”.

Molly Chen, Shipping Administrator Arcam AB

Senaste uppdateringar

Saudi Arabien

Saudi Arabien höjde den 1 juli 2020 momssatsen (VAT) från 5% till 15%. Momsen höjdes enskilt från andra GCC-medlemsländer.

Ändrat 1 Juli 2020

EKN

Coronakrisen gör det svårare för exportföretag att försäkra betalningsrisken hos privata kreditförsäkrare. Därför ger EU tillfälligt EKN möjligheten att även försäkra korta risker i
affärer inom EU och till höginkomstländer.

Ändrat 11 maj 2020

Marocko

Från och med 1 februari 2020 införs produktkrav på ett flertal produktgrupper. Exportören måste säkerställa om produkten kräver "Certificate of Conformity" och / eller "Declaration of Conformity".

Ändrat 13 mars 2020

Inom EU
Nya momsregler för utförsel till andra EU-länder gäller från 1 januari 2020. Läs mer i Skeppningshandboken och på Skatteverkets hemsida.
Ändrat 8 jan 2020

Algeriet
Fr.o.m. 1 januari 2020 gäller enbart leveransvillkoren FOB resp. CFR Incoterms® 2020 vid all import till Algeriet som sker med sjöfrakt.
Ändrat 7 jan 2020

Singapore
Från och med 21 november 2019 tillämpas frihandelsavtalet med Singapore.
Ändrat 21 nov 2019

Libanon
Libanon har dragit tillbaka kravet på legalisering och visering genom beslut No 9/1622, oktober 10 2019.
Ändrat 19 nov 2019

Ren betalning
Längre betalningstider och betydande ökning av kreditförluster i Europa enligt Intrums European Payment Report 2019
Ändrat 24 jun 2019