Uppdaterad:

Frihandelsguiden

Prenumerera för full tillgång till Frihandelsguiden.

Logga in Prenumerera

EU har frihandelsavtal med ett flertal länder. När du exporterar till de länderna finns förmåner som ditt företag kan utnyttja. Ett exempel är nedsättning av tull i importlandet. Vår Frihandelsguide innehåller all information du behöver för att ta del av förmånerna och för att undvika onödiga misstag.

onödiga-misstag-frihandel.png

Guiden som navigerar dig rätt

Din produkt måste var en ursprungsvara för att du ska få nedsatt tull. Varan måste ha sitt ursprung i EU (eller vissa andra länder) och ursprunget ska styrkas med ursprungsintyg eller leverantörsdeklaration. I Frihandelsguiden hittar du:

 • Ett sök- och filtreringsverktyg i ursprungsregler - Rule of Origin Tool (RoOT) - där det går enkelt går att hitta tillämplig ursprungsregel baserat på HS-nummer
  - I RoOT finns ursprungsreglerna för EU:s alla frihandelsavtal samlade.
  - I produktregelregistret söker du på en produktspecifik ursprungsregel genom att slå in HS-nummer, verktyget söker igenom alla avtal och visar din regel. Det går att välja mellan att hitta ursprungsregeln i ett, flera eller alla avtal samtidigt.
  -I artikelregistret går det att söka på generella reglerna i frihandelsavtalen och enkelt jämföra de. Exempelvis går det att undersöka kraven för ”helt framställda produkter” eller ”faktura-/ursprungsdeklarationens lydelse” mellan avtalen.

 • Fullständig beskrivning av ursprungsreglerna med basfakta om avtalen tillsammans med bearbetningsreglerna.

 • Många pedagogiska exempel på hur du räknar fram en produkts ursprungsstatus.

 • Utförlig information om ursprungsintygen som används för att få förmåner: varucertifikat EUR.1 och EUR-MED, fakturadeklaration och EUR-MED-fakturadeklaration.

 • Instruktioner om hur en leverantörsdeklaration ser ut och hur du hanterar den.

 • Förklaring av begreppet kumulation av ursprung.

Leverantörsdeklaration

När du exporterar vidare till ett land utanför EU där det finns ett frihandelsavtal, vill varumottagaren ha en leverantörsdeklaration. Med det underlag kan de utfärda de ursprungsintyg som krävs, det innebär att de kan utnyttja tullförmånerna enligt frihandelsavtalet. Leverantörsdeklarationen är också nödvändig för material som används vid tillverkningen av en ny produkt. Så även om du är en leverantör av material eller varor till andra företag i Sverige eller i EU, kan du behöva känna till ursprungsreglerna.

Använd gärna vår mall för långtidsleverantörsdeklaration.

Ladda ner kostnadsfritt
 • En guide för hur du som exportör hanterar ursprung hittar du här

 • Vår mall för långtidsleverantörsdeklaration

 • En guide för hur du hanterar förfrågan om leverantörsdeklaration

 • Vår mall för leverantörsdeklaration för icke-preferentiellt ursprung

 • Onlineutbildning, En introduktion i frihandelsregler (15 min)Hyr experthjälp

Tycker du att det är svårt med ursprung? Är du osäker på om du gör rätt eller vill du öka din konkurrenskraft genom att erbjuda korrekt utfärdade ursprungsintyg och leverantörsdeklarationer? Hyr då en ursprungsexpert från Business Sweden!

Genom att hyra en ursprungsexpert hjälper vi dig med just dina frågor. Ursprungsexperten hjälper dig med att beräkna ursprung och att göra kalkyler så att du kan bevisa att du använder frihandelsavtalen rätt. Våra experter har lång erfarenhet från arbete inom tull och ursprung.

En dag med en ursprungsexpert kostar 18 000:- exkl. moms och eventuella resekostnader. Tjänsten utför vi antingen på distans eller i era lokaler.

Kontakta exportregler@business-sweden.se för mer information om tjänsten.

Brexit

Storbritannien är inte längre med i EU, från den 1 januari 2021 kommer varor som handlas mellan EU och Storbritannien bli föremål för tullbehandling. Det finns ett frihandelsavtal mellan EU och Storbritannien som kan innebära att varorna blir tullfria, det gäller under förutsättning att produkterna som handlas uppfyller ursprungsreglerna. Mer om avtalet finns under Storbritanniens landavsnitt.

Kommissionen har gett ut en vägledning (i punkt 4) för ursprung efter övergångsperioden och hur företag ska förhålla sig till ursprung för varor och ursprungsintyg från Storbritannien.

Informationen i guiden uppdateras kontinuerligt och priset för en helårsprenumeration är
3 000 kronor exkl. moms.

”Informationen i Frihandelsguiden är pedagogisk, uppdaterad och relevant. Vi på Valmet använder oss dagligen av guiden och den påverkar i stor utsträckning våra beslut på exportområdet.”

Helena Kohlström Ziegel, Head of Customs Logistics Valmet AB

Registrera dig på guiden
För att registrera dig på guiden måste du vara inloggad. Logga in eller Registrera ett konto