Uppdaterad:

Skeppningshandboken

Prenumerera för full tillgång till Skeppningshandboken.

Logga in Prenumerera

O.B.S. logga inte in med ditt gamla lösenord! Har du sedan tidigare ett konto på Skeppningshandboken eller Frihandelsguiden, får du återigen åtkomst till guiderna genom att återställa ditt lösenord. Välj "Återställ lösenord", så får du ett mail med instruktioner. Får du inget mail i din inkorg eller skräpkorg, vänligen kontakta maria.bjork@business-sweden.se

Står ditt företag inför en internationell expansion eller är ditt företag redan verksamt på flera utländska marknader? Oavsett så är det viktigt att sätta sig in i de exporttekniska frågorna till exempel importregleringar, tullförhållanden, vilka dokument som krävs, lämpliga betalningsformer, finansieringsmöjligheter med mera. I Skeppningshandboken finner du dels uppgifter om allmänna exportregler, dels specifik landinformation om bestämmelser för export till cirka 190 länder. Du finner också information om lämpliga betalningsformer och inkassorutiner i över 60 länder.

Företag bör minimerar risken för otrevliga överraskningar, till exempel att varorna fastnar i den utländska tullen eller att betalningen blir försenad eller helt uteblir. Därför är det viktigt att i god tid sätta sig in i de exporttekniska frågorna.

vanliga-misstag-export.png

Genom att ta del av den specifika landinformationen i Skeppningshandboken blir exporthanteringen både enklare och säkrare. Här finner du information om vilka dokument som krävs vid export till 190 länder och hur dokumenten ska formuleras, vilka uppgifter som måste finnas och om de behöver legaliseras. Du kan även läsa om du måste märka en vara på ett särskilt sätt eller om mottagarlandet kräver att du måste certifiera varan. Vi rekommenderar även lämpliga betalningsvillkor och informerar om eventuella valutaregleringar och tillgång till kreditinformation.

I Skeppningshandboken finns även fördjupad information om vad som gäller vid export till tredje land. Till exempel information om eventuella exportrestriktioner, vad en exportdeklaration innebär, skillnad mellan en faktura och proformafaktura, momshantering. Skeppningshandboken har också information om vad som gäller vid utförsel till andra EU-länder, till exempel vad Intrastat är och vilka dokument du behöver. Det finns även information om hur du säkrar dina kundfordringar, till exempel betalning mot remburs eller med en EKN-garanti.

För att se hur Skeppningshandboken är upplagd kan du se exempel på Norge och Kina (betalningar).

Vi hoppas att du ska uppskatta Skeppningshandboken!

Priset på en helårsprenumeration är 4 900 kronor (plus moms).

"Skeppningshandboken - ett måste för alla exportörer"

”Jag upplever att Business Sweden är en objektiv och kompetent samarbetspartner inom exportområdet. Så jag litar verkligen på den information som jag får härifrån”.

Molly Chen, Shipping Administrator Arcam AB

Senaste uppdateringar

Inom EU
Nya momsregler för utförsel till andra EU-länder gäller från 1 januari 2020. Läs mer i Skeppningshandboken och på Skatteverkets hemsida.
Ändrat 8 jan 2020

Algeriet
Fr.o.m. 1 januari 2020 gäller enbart leveransvillkoren FOB resp. CFR Incoterms® 2020 vid all import till Algeriet som sker med sjöfrakt.
Ändrat 7 jan 2020

Singapore
Från och med 21 november 2019 tillämpas frihandelsavtalet med Singapore.
Ändrat 21 nov 2019

Libanon
Libanon har dragit tillbaka kravet på legalisering och visering genom beslut No 9/1622, oktober 10 2019.
Ändrat 19 nov 2019

Ren betalning
Längre betalningstider och betydande ökning av kreditförluster i Europa enligt Intrums European Payment Report 2019
Ändrat 24 jun 2019